Tanıtım
Patoloji, patoloji, hastalık bilimi anlamına gelir. Hastalıklara yol açan nedenler, bunların doku ve organları etkileme şekilleri ve hastalıklı dokuların özelliklerini inceler. Hastalara ait materyallerin değerlendirilmesi ile onların tanı ve tedavilerine yol gösterir. Hastalardan alınan hücre/doku/organ örneklerinin alınarak laboratuara gelmesiyle patolojik inceleme süreci başlar. Alınan örnekler önce dış görünümleri (makroskobi) ile değerlendirilir, mikroskop altında incelenebilmesi için belirli protokollere göre örneklenir. Laboratuvar işlemleri ardından hastalıkların tanısı ve özellikleri belirlenir. Bu aşamada patolog hastanın ayrıntılı klinik ve laboratuvar bulgularına ihtiyaç duyabilir, dokular üzerinde özel incelemelere başvurabilir. Patolog, değerlendirmelerinin ardından yaptığı incelemeleri ortaya koyan bir rapor düzenler. Bu rapor kesin tek bir tanıdan oluşabileceği gibi, ayırıcı tanıları ve önerileri de içerebilir.
Patoloji uzmanı hastaya ait biyopsi veya ameliyat materyalini değerlendiren uzman doktordur. Tıp fakültesini bitiren doktorlar Tıpta Uzmanlık Sınavı ardından bu uzmanlık alanı ve kurumunu seçer. Dört yıllık eğitimin ardından uzman olunur. Patolog hastalıklı olduğu düşünülen doku ve organlardan alınan örnekleri inceler, gerektiğinde bazı yardımcı yöntemleri de (histokimya, immünohistokimya, immunfloresan ve moleküler incelemeler) kullanarak hastanın tedavisinin doğru olarak yönlendirilmesini sağlayacak bir patoloji raporu oluşturur. Bir doku örneğinin incelenmesi ve biyopsi raporu düzenlenmesine kadar geçen süre değişkendir. Bu süreyi örneğin hastalığın niteliği ve laboratuvarın niteliği belirler.
Patologlar, hastanın tanı ve tedavisinde rol alacak diğer hekimler ile ortak toplantılarda, multidisipliner onkoloji konseylerinde aktif rol alır. Ayrıca tıp fakültelerinde öğrenci eğitimine katılır, diğer birimlerin araştırmalarına destek verir.
Patoloji laboratuvarımız tanısal ve tedaviye yönelik incelemelerin yanı sıra, araştırma ve eğitimde bilimsellik ve etik değerler doğrultusunda hastanemiz hekimlerinin gözlem, değerlendirme ve problem çözme becerilerini geliştirmeleri için kanıta dayalı bilimsel araştırmalarına yardımcı olmaya çalışmaktadır.
Patoloji bilim dalının kurucusu Rudolf Virchow’dur.
Türkiye’de patolojinin kurucusu olan Dr. Hamdi Suat Aknar Almanya’da dönemin önde gelen tıp bilim adamları ile çalışmış, değerli araştırmalar yapmıştır. Dr. Hamdi Suat Bey, kendisinden önce daha çok teorik derslerden ibaret olan patolojiyi uygulama alanına sokmuştur. Patoloji laboratuarını kurmak ve geliştirmek için çalışmış, eğitim sisteminde pratik uygulamalara ve deneysel araştırmalara büyük önem vermiştir. İlk patoloji kürsüsünü Gülhane Askeri Hastanesi'nde 1904'te kurmuş, otopsi, makroskopi ve mikroskopiye dayalı ilk patoloji eğitimini 1907'de başlatmıştır.
Halen Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü içerisinde yer alan Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Tıp Fakültelerinin mezuniyet öncesi tıp eğitimi ile Sağlık Bilimleri içerisinde yer alan diğer fakülte ve yüksekokulların ilgili bölümlerinde teorik ve uygulamalı eğitim vermekte, Tıp Fakülteleri ile Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanelerinde de uzmanlık eğitimini devam ettirmektedir.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erzurum Tıp Fakültesi 29 Haziran 2020 tarihinde kurulmuş olup öğrencilerimiz 4., 5., ve 6. sınıf eğitimlerini yapımı Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma hastanesinde devam ettireceklerdir. Şehir Hastanelerinde de donanımlı akademik kadromuz ile kaliteli, yenilikçi, bilimsel ve etkin eğitimimizi sürdürüp mesleğini en iyi icra edebilen, dürüst, etik ilkelere bağlı, yenilikleri takib eden, araştırmacı ve katılımcı iyi hekimler yetiştirmek en büyük hedefimizdir.
Akademik Kadromuz
Çalışma Konularımız
Rutin histopatolojik incelemeler
(doku biyopsileri, doku ve organlara ait ameliyat materyalleri)
• Sitopatolojik incelemeler
(vücut sıvıları, serviko-vaginal yayma, ince iğne aspirasyonlar ve her türlü hücre araştırmalarıı)
• İntraoperatif konsültasyon (dondurulmuş, frozen kesit)
• Histokimyasal incelemeler
(PAS, PAS-Alcian Blue, Bakır, Demir, Giemsa, Gomori Methanamine Siver, Gram, Kongo Kırmızısı, Masson Trichrom, Mucicarmen, Retikülin, Toluidin Blue, Van Gieson, Ehrlich Ziehl Neelsen)
• İmmunflorasan incelemeler
(IgG, IgA, IgM, C3, Fibrinojen, C1q)
• İmmunohistokimyasal incelemeler
Erişim Bilgilerimiz
alikurt1@gmail.com