Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Acil Tıp, hastalık ya da yaralanmaların akut ve ivedi şekilde, tanısı, tedavisi ve yönetimi için gereken bilgi ve beceriler bütününü kapsayan tıp pratiğidir. Bunun yanında hastane-öncesi ve hastane-içi acil tıp sistemlerinin anlaşılması ve geliştirilmesi için gerekli becerileri de içerir.

Acil tıp asistanlığı, hastaların tanı ve tedavisinin başlandığı veya diğer bölümlerle koordineli çalışarak hastaya en faydalı olacak yere yatırılmasına öncülük sağlayacak becerilerinizin artmasına olanak tanıyacaktır. Aynı zamanda Acil tıp bütüncül hasta yaklaşımı becerisi kazandırır.

İlk anabilim dalının 1970 yılında Cincinnati Üniversitesinde kurulması ile Acil Tıp diğer anabilim dalları arasında yerini almıştır. Yıllar içinde kurumsallaşma ve standardizasyonun sağlanması, dernek ve cemiyetlerin kurulması ve ambulans hizmetlerinin oluşturulması Acil Tıp sisteminin güçlenmesini ve sağlık sisteminin olmazsa olmazları içinde yerini almasını sağlamıştır.

Ülkemizde Acil Tıp Kliniği 1993 yılında ilk olarak iki üniversitede kuruldu. Şu anda ise onlarca sağlık eğitimi veren kurumda yürütülen geniş ve güçlü bir uzmanlık dalına dönüşmüştür. 2006 yılında devlet hastanelerinin Eğitim ve Araştırma hastanelerine dönüştürülmesi sonrasında Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde de Acil Tıp Klinikleri kuruldu. Bu, acil tıbbın ülkemizdeki yaygınlığını önemli ölçüde arttırmıştır.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erzurum tıp fakültesi acil tıp anabilim dalında Dr. öğretim üyesi ve 20 acil uzmanı ve 7 asistan ile hizmet vermektedir. Acil kliniğimiz 12 bin metrekare kapalı alana kurulu erişkin acil ve çocuk acil, triyaj, görüntüleme, müşahade alanları, acil yoğun bakım, cerrahi müdahale, kbrn ünitesi, alçı odası, eğitim salonlarından oluşmaktadır. Eğitim programları Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından belirlenen Acil Tıp Çekirdek Eğitim Programı kriterlerine uygun olarak hazırlanmıştır. Acil Tıp Asistan eğitimleri haftalık standart eğitimler (online veya kinik toplantısı), hasta başı vizitleri ve interaktif öğrenme yönetim sistemi destekli şekilde sürdürülmektedir.Ayrıca asistan eğitimlerinde invaziv girişimler, usg kullanımı, acil yoğun bakım hasta takip edebilme, mekanik ventilatör kullanımı eğitimleri de verilmektedir. Kbrn vakalarına yaklaşım ve dekontaminasyon eğitimleride kliniğimizde verilmektedir. Eğitim sistemi, güncel gelişmeler ve ihtiyaçlara göre en ulaşılır ve anlaşılır şekilde sürekli olarak güncellenmektedir. Asistanların eğitim süresinde ulusal ve uluslararası kongre ve sempozyumlara katılımları sağlanmakta ve birçok konuda standart kurslar ile becerilerinin gelişmesine destek olunmaktadır.

Acil Tıp, Tıp Fakültesi eğitiminde de önemli bir yere sahiptir. Tercih edilen uzmanlık dalından bağımsız olarak tüm meslek hayatına katkı sunacak birçok hayat kurtarıcı uygulama becerisinin kazandırıldığı acil servislerde hekim olmanın gerçek anlamı idrak edilmektedir.


Tarihçemiz

Akademik Kadromuz

Doç. Dr. YÜCEL YÜZBAŞIOĞLU
Doç. Dr. YÜCEL YÜZBAŞIOĞLU
Dr. Öğr. Üyesi ORHAN DELİCE
Dr. Öğr. Üyesi ORHAN DELİCE
Dr. Öğr. Üyesi NAZİM ONUR CAN
Dr. Öğr. Üyesi NAZİM ONUR CAN
Dr. Öğr. Üyesi ŞENOL ARSLAN
Dr. Öğr. Üyesi ŞENOL ARSLAN
Dr. Öğr. Üyesi SİBEL GÜÇLÜ UTLU
Dr. Öğr. Üyesi SİBEL GÜÇLÜ UTLU

Çalışma Konularımız

1. Resusitasyon

a. Temel Yaşam Desteği

b. İleri Yaşam Desteği

c. İleri Travma Yaşam Desteği

2. İnvazif ve Non-invazif Mekanik Ventilasyon

3. Odaklanmış Temel ve İleri Ultrasonografi

4. Bilinçli Sedasyon ve analjezi

5. Yara Bakımı

6. Kardiyovasküler Aciller

7. Pulmoner Aciller

8. Gastrointestinal Sistem Acilleri

9. Renal ve Genitoüriner Sistem Acilleri

10. İnfeksiyon Hastalıkları Acilleri

11. Nörolojik Aciller

12. Toksikolojik Aciller

13. Çevresel Aciller

14. Endokrinolojik Aciller

15. Hematolojik ve Onkolojik Aciller

16. Kulak Burun Boğaz Acilleri

17. Dermatolojik Aciller

18. Travma

19. Ortopedik Aciller

20. Psikiyatrik Aciller

21. Afet Yönetimi

22. Göz Acilleri

23. Obstetrik ve Jinekolojik Aciller

24.Kbrn

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erzurum Şehir Hastanesi

Atatürk Mah. Çat yolu Caddesi NO:2 25240 YAKUTİYE/ERZURUM

0442 432 44 05

orhan.delice@sbu.edu.tr